Manažerská snídaně

Konferenční centrum zámku Štiřín / 26. 03. 2003 09:00

Program

Myšlenky z diskuse

Na začátku diskuse členové panelu jmenovali vlastnosti, které jim pomáhají v úspěchu:

  • nadšení
  • schopnost změn
  • jasný osobní cíl (touha uživit se)
  • schopnost hrát si
  • touha po vítězství
  • obklopit se kvalitními lidmi
  • vědět co a proč chci
  • mít dostatek energie
  • být ve správnou chvíli na správném místě

Leader (vizionář) a výkonný manažer.

"Leader se dívá dopředu a ven, kdežto manažer se dívá dovnitř"
M. Lobkowicz

"Důležití jsou oba, ale pozor, aby se nezaměňovali"
J. Bavor

"Vizionář má srdce, které z podnikatele dělá povinně manažera"
L. Chodák

"Manažeři se hledají, leadeři by se měli najít sami"
M. Jahn

"Ono se to snadno řekne, ale kdo z těch leaderů do toho dokáže nezasahovat. Já musím říci, že téměř u všech firem je problém s tím, že existuje nějaký předseda představenstva, který tu firmu založil, určí generálního ředitele a je tam typické dvojkolejní rozhodování ...
... Představenstvo mu musí dát úkoly a během řekněme čtvrt roku to zkontrolovat ... buď mu věřit nebo ho vyhodit"
L. Chodák

" ... potom záleží na tom, jaké jim dáte vize. Protože schopní lidé to není otázka peněz, ale otázka profesního růstu, otázka zkusit si něco nového a podobně."
L. Chodák

Leader budoucnosti

"Myslím, že každá doba má své hrdiny. Napřed byli hrdinové velcí podnikatelé, potom manažeři velkých podniků, dnes jsou to krizoví manažeři - možná, že to i trošku odpovídá vývoji českého hospodářství ...
... já nevím kdo to bude příště, ale myslím si, že jsou potřeba leadeři, kteří budou schopni zapojit Českou republiku do Evropské unie - do globální ekonomiky. Všichni i velice dobří manažeři v českých podnicích uvažují příliš pouze v českých rozměrech. Neuvědomují si, že již dnes jsme součástí Evropy, že za rok budeme velice seriózně a tvrdě vystaveni konkurenci v Evropské unii. Potřebujeme lidi, kteří budou mít vizi pro Českou republiku a české podniky v rámci celé Evropy ne pouze v regionu."
M. Jahn

Internet a jeho využití

"... i internet je normální business a business se dělá pro to, aby se peníze vydělaly ne proto, aby se peníze utrácely. .. efektivní využívání Internetu je takové, které mi přinese nějaký užitek ...
... neutopit se v tom, vybrat si, co je z toho pro tu firmu podstatné a co z toho ta firma může mít"
J. Bavor

Rozdíl mezi manažerem a manažerkou

"... když jsem řekla, já mám pocit, vystrčil tykadla, protože věřil tomu, že mám cit pro lidi, protože jsem se párkrát nespletla, tak potom začal mé intuici věřit ...
... takže to jsou věci, kde ženy určitě mají místo a doporučila bych mužům, aby je k sobě pouštěli, aby to vzali tak, že jsme jednotný celek, protože koule se točí pouze tedy, když se dají obě půlky dohromady."
J. Chudlíková

Nakolik je dobrý manažer týmovým hráčem

"Dobrý manažer je především týmovým hráčem přičemž vlastně má takovou zvláštní roli. On má zařídit, aby ty jednotlivé cesty členů týmu vedly k jednotnému cíly. Ty cesty jsou individuální a z toho důvodu je podle mě strašně důležité, aby manažer nestanovoval těm lidem cesty, ale aby jim stanovoval cíl ..."
M. Lobkowicz

"...ono je to takové oblíbené rčení, že špičkový leadeři a manažeři jsou dobrými týmový hráči. Já si myslím, že to není až tak pravda. Zkuste si sestavit tým ze samých špičkových manažerů nebo leaderů. Manažer nebo leader má v týmu velice specifickou funkci, ale v podstatě sám většinou příliš dobrý týmový hráč není. To znamená, že může ten tým vést a určovat mu cíle, ale potom ta práce na té realizaci se odehrává bez něj. Takže si musíme dát pozor, abychom se nesnažili sestavit tým se samých vedoucích týmů, což se mi několikrát podařilo a bylo to opravdu velké neštěstí..."
M. Jahn

"... on šéf musí tomu týmu říct čeho je třeba dosáhnout. To znamená cíl, vizi - cokoliv a také musí v určitý čas rozhodnout. To ho svým způsobem vyděluje z toho týmu. Já osobně se pokládám za týmového hráče, ale vím, že dokud jsme se nenaučila říkat NE, dokud jsem se nenaučila i nepopulární věc rozseknout, rozetnout, tak jsem tu roli šéfa nezvládala ...
... v podstatě hodně lidí se rádo nechá vést, pakliže je samozřejmě ten šéf motivující a není to despota, tak to těm lidem náramně vyhovuje ...
... pro mě bylo velice těžké naučit v mém týmu lidi, že nemusím rozhodovat všechno, že když mají problém tak že se ho nejdřív mají snažit řešit sami ... že mají eventuálně přijít s problémem i návrhem řešení..."
J. Chudlíková

Jaké procento lidí je rádo vedeno

"Gausova křivka, já bych řekla, že jako v každé společnosti nějakých 5-10% se ujímá vedení přirozeným způsobem, pak je mlčící většina, která se přikloní k tomu, kdo je vnitřním motivem osloví a pak je těch 5-10% co budou vždy nespokojení a vždy budou dělat problémy ..."
J. Chudlíková

Je tvrdost důležitou vlastností manažera

"... je to asi to nejtěžší, co se musíte naučit..."
M. Jahn

"...než tvrdost, tak bych to nazval důslednost..."
J. Bavor

"Manažer má zejména využívat silných stránek těch lidí, které má pod sebou a nebojovat se slabými stránkami...Někdy se používá termín tvrdá láska..."
M. Lobkowicz

"To nejdůležitější je, aby manažér sám zjistil, jaký vlastně je a potom podle toho jednal. Je úplně jedno, jestli jste měkcí nebo tvrdí, velcí nebo malí, ale důležité je se obklopit lidmi, kteří nahradí vaše slabé vlastnosti...poznat se."
L. Chodák

 (c) 2003 mosty.info – všechna práva vyhrazena
 designed by cekit.cz