Manažerská snídaně

PricewaterhouseCoopers, Praha / 28. 11. 2002 09:00

Závěrečná zpráva z Manažerské snídaně 28. 11. 2002
2002-11-29 17:43:35

České podnikatele pravděpodobně čeká velmi perný rok

Nízká produktivita, nedostatečné znalosti jazyků, špatná práce s informacemi, zneužívání nemocenské, špatná práce celní zprávy, neznalost evropské legislativy a dalších pravidel – to jsou podle účastníků konference Manažerské mosty hlavní problémy, s nimiž se budou muset vyrovnat podnikatelé do té doby, než se Česká republika stane členem Evropské unie. „Rok 2003 bude pro podnikatelskou sféru rokem obtížným. Podnikatelské prostředí bude stále spadat pod současná omezení, ale na místní podnikatele a jejich aktivity bude pohlíženo jako na rovnocenné členy Evropské unie,“ uvedl prezident Hospodářské komory Jaroslav Drábek.

Jedním z největších handicapů je zřejmě nižší produktivita práce ve srovnání s firmami v Evropské unii. „Produktivita nezávisí ale jen na počtu zaměstnanců, ale i na celkovém prostředí,“ vysvětluje Václav Pátek z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers. To podle něho znamená například kvalitní komunikaci uvnitř firmy, dostatečnou motivaci zaměstnanců, ale i zdlouhavé právní úkony, třeba zápis do obchodního rejstříku, vymáhání pohledávek nebo pomalé celní odbavování.

„Když řidič stojí deset hodin na hranicích, nemůže mít vysokou produktivitu práce,“ uvádí jako příklad Pátek.

Martin Jahn, generální ředitel agentury CzechInvest, zase poukázal na zneužívání nemocenských dávek. „U nás je o pět až deset procent vyšší nemocnost než činí průměr Evropské unie. Je nutno změnit systém zdravotního pojištění. Když bude první dny nemoci muset platit zaměstnavatel, asi už si najde prostředky, jak se neustále marodícího zaměstnance zbavit,“ řekl Jahn.

Martin Tlapa, šéf agentury CzechTrade, řekl, že nejsme připraveni na využití fondů Evropské unie. „Je jen málo lidí a firem, kteří dokážou připravit projekty tak, aby byly pro Unii přijatelné, aby například nebyly chápány jako přímá pomoc neperspektivním podnikům,“ uvedl Tlapa.

Podle Jaroslava Drábka z Hospodářské komory by si měli všichni podnikatelé vypracovat vlastní strategii, co udělají v příštím roce pro to, aby po vstupu do Unie byli konkurenceschopní. „Určitě by tam mělo patřit zlepšení práce s informacemi, účast na různých školeních a jazykových kurzech,“ uvedl a dodal, že firmy, kde lidé nebudou znát cizí jazyky a nebudou vědět, jak se dělá byznys na západ od nás, nebudou mít po našem vstupu do Unie nejmenší šanci se udržet na trhu.

Hospodářská komora ve snaze pomoci podnikatelům vyrovnat se se vstupem země do Unie připravila příručky pro jednotlivé obory podnikání, kde se zájemci dočtou, co vše musí před vstupem udělat a jaká rizika jim hrozí. Rady budou poskytovat i regionální pobočky hospodářské komory, CzechInvest i Czech Trade.

Zpracovala ArkAdiA

 (c) 2003 mosty.info – všechna práva vyhrazena
 designed by cekit.cz